Critical Alignment Yoga (CAY) is een vorm van Hatha Yoga die gebaseerd is op de moderne inzichten op het gebied van bewegingswetenschap. Alignment is het in lijn brengen van de lichaamshouding door het vinden van balans in het lichaam tussen lengte en kracht (spier- en zwaartekracht). De wervelkolom is hierbij het centrum.

Over Critical Alignment Yoga (CAY)

Bij Critical Alignment yoga gaat het over het bewust worden van de spanningspatronen in je lichaam in je lichaam die gaandeweg onbewust of bewust zijn opgebouwd en als het ware als patronen en voorkeurshoudingen zijn ingesleten. Via open aandacht en adem leer je ze omzetten naar een ontspannen vitaliteit waarbij de natuurlijke openheid en lichtheid van houding en beweging voelbaar worden.

Het doel is om de houdingsspieren te versterken en bewegingsspieren te ontspannen om rechte lijnen te verkrijgen d.m.v. yogaoefeningen (asana’s). De middellijn, een krachtlijn van het lichaam en van de verschillende  lichaamsdelen worden gebruikt bij het bewegen als de omliggende houdingsspieren sterk en stevig zijn en de bewegingsspieren soepel en ontspannen.

CAY voor lichaam én geest

Stijfheid en stramheid kunnen confronterend zijn. Hierdoor wordt je tegelijkertijd bewust van gevoelens en gedachten die daarmee verbonden zijn. Bepaalde voorkeurshoudingen en patronen waarin je functioneert en beweegt worden zo doorbroken. Door middel van aandacht, druk en adem kun je verandering bewerkstelligen.

Wervelkolom en gewrichten

In de les wordt veel aandacht besteed aan het mobiliseren van de wervelkolom en de gewrichten. Hiervoor worden hulpmiddelen gebruikt, yogastrip, rolletje en riem om daarmee onder andere druk te geven op spieren, wervels en gewrichten. Hiermee kun je delen van je lichaam verder ontspannen daarnaast vergroot je de mogelijkheden van de oefeningen.

Aandacht voor nek en schouders

Door vanuit ontspanning te bewegen is het mogelijk om  kracht op te bouwen in de houdingsspieren van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het lichaam meteen een nieuwe en gezondere structuur aanleert.
Mede hierdoor kunnen rug-, nek-, arm en schouderklachten of beperkingen succesvol worden aangepakt.